“Absurd mooi muziektheater! De Barockpuppies leveren met Orlando Furioso 500 een meesterstuk af. De kern van het 16e eeuwse epos waarin de antiheld Razende Roeland waanzinnig door de wereld doolt, vatten zij samen in verrassend muziektheater waarin een paar ijzersterke troeven worden uitgespeeld. Simpel en geraffineerd.”
Barend Toet, directeur de Waalse Kerk, Amsterdam
“Wanneer je jezelf overgeeft aan dit Renaissance surrealisme, dan opent zich een bijzonder fijne voorstelling.”
Jaïr Tchong, muziekjournalist
“Een interessante en intrigerende Orlando.”
Max Arian in De Theaterkrant
“Een must see!”
Felix Strategier, artistiek leider Theatergroep Flint
Met: Henk Zwart (spel, zang), Alberto Nicolino (tekst, spel), Harry de Wit (composities, wonderlijk instrumentarium), Saskia Meijs (altviool, electrische viool), Marko Bonarius (contrabas, vertalingen), Martijn Grootendorst (video), Guusje Ingen Housz (geluidssamples), Saskia Bonarius (eindregie)
Over de voorstelling Orlando Furioso 500:
Een wonderlijk, groots, 500 jaar oud, Italiaans werk opnieuw verteld door een net zo wonderlijk gezelschap van personages, instrumenten en lichtprojecties.
Op één van hun reizen naar Sicilië zagen de Barockpuppies de prachtige, humoristische solo-voorstelling van Alberto Nicolino Orlando Furioso raccontato dal mago Atlante. Zij waren zeer onder de indruk van deze voorstelling, doorspekt met Siciliaanse verteltechnieken (jambisch, met ritmisch voetwerk als begeleiding), maar ook van dit magische ridderepos dat opgesloten lijkt te zitten in de Italiaanse taal. 500 jaar geleden zag dit epos het daglicht, dat sindsdien 500 jaar lang verschillende kunstenaars heeft geïnspireerd, o.a. Doré, Ingres, Rameau en Haydn. Hoogste tijd dus voor een nieuwe, internationale update!
De Barockpuppies nemen u mee naar een wereld van verbeelding en illusie; een wereld zoals de schrijver Ludovico Ariosto deze 500 jaar geleden beschreef. In een labyrint van verhalen verliezen verschillende christelijke en islamitische ridders hun interesse in de oorlog om hun eigen dromen na te jagen, met alle gevolgen van dien.
De voorstelling heeft het verhaal van Orlando en zijn koene ridders als leidraad, maar gaat ook over het verschil tussen de uitbundige Siciliaan (Nicolino) versus de introverte Noorderling (Zwart) en over de (on)kunde van het vertalen zelf: van de ene naar de andere taal, maar ook van beeldtaal naar geluid en vice versa. Traditionele (Siciliaanse) verteltechnieken worden gecombineerd met Hollandse nuchterheid, hedendaagse muziek en improvisaties en interactieve videokunst. Ook in deze variatie ontbreekt de humor en ironie niet, zoals dat gebruikelijk was in de middeleeuwen en vroeg-Renaissance bij het vertellen van ridderverhalen.
Om het overzichtelijk te houden (het originele verhaal beslaat 4800 achtregelige strofen!), volgen we drie van de tientallen ridders in het verhaal: Orlando die zijn verstand verliest in zijn zoektocht naar zijn grote liefde Angelica; ridder Astolfo, die daarop met zijn wonderpaard Rabicano naar de maan reist om dit te zoeken; en de vechtlustige Rodomonte, die slechts aan zijn wapentuig denkt en hoe daarmee Parijs te belegeren.
De verteller van het verhaal is de magiër Atlante; hij zou de loop der dingen wel wíllen beïnvloeden, maar hij is minder almachtig dan je zou verwachten van een ‘de grootste aller magiërs’. Net zoals iedereen is hij namelijk ook gevangen in zijn eigen lotsbestemming: geschreven door iemand anders.
Over de vertaling van Ike Caliona (15 mei 1998), waarvan wij een paar regels hebben opgenomen in onze voorstelling, schrijft Kees Fens in zijn recensie:
“De schrijver Ariosto maakte zich meester van de tíjd als verteller en werd de grootmeester van de gelijktijdigheid. Maar hij laat ook verleden (de tijd van Karel de Grote en Orlando), heden (de tijd van het schrijven) en toekomst ineen vloeien. En de laatste is het Italië van zijn eigen tijd, ook een heden dus. Maar vanuit het gedicht gezien de toekomst.”
[…] De eeuwigheid is grillig, dat is het bijzondere, maar ook het vermoeiende ervan. Hij (Orlando, red.) moge aan het slot monter aan land gaan, de lezer valt uitgeput op het strand.”
Orlando Furioso 500: een wonderlijke lofzang op de kracht van de verbeelding en de illusie.
klik hier voor de korte trailer
Waar te zien:
Orlando Furioso 500 gaat 29 april 2017 in première in de Waalse Kerk in Amsterdam. Zie voor overige speeldata onze kalender. Komt dat zien!

Orlando Furioso 500 cast. Van links naar rechts: Martijn Grootendorst, Harry de Wit, Saskia Meijs, Henk Zwart, Alberto Nicolino, Marko Bonarius. Foto: Saskia Bonarius.

Try-out Concertgemaal

Première @Waalse Kerk Amsterdam